PRVE TRI STIPENDIJE ŠA FESTA ZA AKADEMSKU 2023/24.

Dobitnici prvog ciklusa stipendija Fonda Dalibor Popović Mikša za 2023/2024. godinu koji se odnosio na studente akademija i fakulteta likovnih umjetnosti su: Omer Karadžić iz Prijedora, student Akademije umjetnosti Banjaluka, Stefan Kovačević iz Ugljevika, student dizajna i grafike Akademije umjetnosti SPU Bijeljina i Pavle Selaković iz Užica, student Likovne akademije Trebinje
ŠA Fest je nakon uspješnog prošlogodišnjeg festivala održanog krajem jula u Prijedoru, akumulirao značajna sredstva za djelovanje Fonda Dalibor Popović Mikša čiji je primarni cilj razvoj umjetnosti i kreativne industrije regije, kroz podršku talentovanim muzičarima i umjetnicima putem stipendija i produkcije njihovih umjetničkih i kreativnih radova, sufinansiranje izložbi, kupovinu instrumenata, snimanje muzičkih materijala, organizovanje koncerata i sl.


Podsjetimo, početkom 2024. godine Udruženje građana ŠA Fest objavilo je konkurs za prvi ciklus stipendija Fonda Dalibor Popović Mikša u akademskoj 2023/24. godini, a za studente 2, 3. i 4. godine akademije i fakulteta likovne umjetnosti, bez obzira na smjer. ŠA Fest Fond koji nosi ime jednog od najčuvenijih umjetnika mlade slikarske i muzičke scene RS i BiH, a koji je svojim radom, pjesmama i akvarelima inspirisao mnoge poslijeratne generacije, ovom prilikom je obezbijedio finansijska sredstva za tri stipendije studentima koje je komisija rangirala u skladu sa objavljenim Pravilnikom.
Osnovni kriterijumi na osnovu kojih su studenti ocijenjeni, te na osnovnu kojih se zbirno utvrđivala rang lista bili su: prosjek ocjena, ocjena portfolija radova, socijalni status, učešće u volonterskim i društveno odgovornim aktivnostima, učešće na kolonijama i takmičenjima, te broj osvojenih nagrada. Od svih pristiglih prijava kandidata koji su ispunjavali osnovne uslove, u uži izbor ušlo je sedam studenta od kojih su Omer, Pavle i Stefan bodovno bili na vrhu tabele.


Stipendiranje će trajati 9 mjeseci, a mjesečna stipendija za svakog odabranog studenta će iznositi 200 KM. Korisnici stipendije Fonda Dalibor Popović Mikša se obavezuju da će završiti studijsku godinu u roku, te da će u skladu sa mogućnostima i ako se za to ukaže potreba, učestvovati u pripremi i realizaciji festivalskih aktivnosti ŠA Festa.
Tokom godine Udruženje ŠA Fest planira da objavi i drugi ciklus stipendija Fonda i to za studente muzičkih akademija, te fakultete dramskih umjetnosti, kao i konkurs za produkcijsko-izdavačku i promotivnu podršku mladim i perspektivnim demo bendovima.


Djelovanje Fonda ŠA Festa i realizaciju njegovih ciljeva ove godine umnogome su pomogli Grad Prijedor, gradonačelnik Slobodan Javor i Dragoslov Kabić, te Kabinet predsjednika Republike Srpske, koji su prepoznali značaj ŠA Festa i omogućili opstanak manifestacije, ali i realizaciju atraktivnog muzičkog i umjetničkog programa. Ništa manji značaj imaju i svi oni volonteri i članovi ŠA tima koji su se svih proteklih godina, u potpunosti ili dijelom, odricali svojih vrijedno zasluženih dnevnica i honorara kako bi grad na Sani dobio, razvio i održao jednu on najvećih i najkvalitenijih gradskih manifestacija u regionu, te kako bi Fond za kreativce zaživio i djelovao u skladu sa postavljenim ciljevima. Tu su i svi građani Prijedora, znani i anonimni donatori, gosti i posjetioci, fanovi i iskreni ljubitelji ŠA – vjerna publika koja zna da ŠA Fest nije samo muzički festival. ŠA je ideja i emocija, ŠA je obaveza, ŠA je nastavak jednog života i umjetničkog koncepta koji iz godine u godinu sve većem broju ljudi postaje kulturna potreba.

© 2020 ŠA Team. Sva prava zadržana.