Drugi o nama: Ognjenova priča o Fondu DPM

Malo za puno

"Pare, pare pokreću svijet,
Politiku i nogomet.
Parama ja kupujem sve: jahte, konje, zamkove
Al' upamti frajeru, da ti pare ne mogu
Kupit' raju iskrenu ..."
 
Tako počinje čuvena, stara pjesma Dobri jarani, proslavljenog benda Zabranjeno pušenje.
Ti stihovi filozofski skiciraju ondašnji, a pogotovo današnji svijet kada je kapitalizam apsolutno dominantan društveni poredak i kada profit (navodno) nema alternativu. Sve za lovu, lovu ni za šta.
 
A da li je baš tako svuda oko nas, dokle pogled dopire?
Čini se da jeste. Vidimo gramzive i suštinski nesposobne političke elite, zatim sitne i krupnije tajkune koji se bogate u sprezi sa vlastodržcima. Većina ih se ponaša kao da sutra ne postoji i nevjerovatna je pohlepa koja vlada gradom. Tako malo nam treba ljudskosti, pristojnosti, solidarnosti i nesebičnosti da bi nam bilo puno bolje. Malo za puno, ..
 
Pozitivnih primjera uvijek ima, naravno. Držimo se njih, inače ćemo potonuti u čari depresije.
 
Recimo, ako pričamo o Udruženju „ŠA Fest" i Fondu Dalibor Popović Mikša (DPM), većina ljudi mapira da je to jedan memorijalni muzički festival posvećen umjetniku, dok manjina zna da ŠA Fest nije samo zabava već da iza njega stoji sjajna i moćna filantropska ideja da se aktivno radi na unapređenju i promociji regionalne umjetničke i muzičke scene, stipendiranju talentovanih studenata umjetnosti i muzike, te pruža podršku umjetnicima kroz sufinansiranje i organizovanje izložbi, kupovinu instrumenata, snimanje video i audio materijala, organizovanje koncerata i sl. Zatim, otprilike 30-40% ukupne zarade festivala, tj. prodatih ulaznica usmjerava se direktno u rad i djelovanje Udruženja i Fonda. Obzirom na to da je Konstrakta „razvalila" i u Beogradu i Torinu, očekuje se maksimalan broj prodatih karata, tako da se nadam da će Fond ove godine biti u prilici da još snažnije podrži mladost, umjetnost i talenat.
Ne treba ni reći da najskuplja dvonevna ulaznica na festival košta 30 KM ili otprilike 15 EUR, što je zaista više nego povoljno čak i za naše uslove. Recimo, prije par dana smo drugar i ja u Malmeu, Švedska popili po pivo i ceh je iznosio 160 švedskih kruna ili otprilike 16 EUR. Kao da se radi o različitim univerzumima. Spržismo vrednost vrsne dvonevne svirke u 12 gutljaja ?
 
Nakon prvog festivala održanog 2018. godine Udruženje ŠA Fest je posredstvom Fonda DPM kupilo i doniralo saksofon učenicima Muzičke škole „Savo Balaban" u Prijedoru. Po završetku festivala 2019. godine raspisan je konkurs za stipendiju i dodijeljena je prva ŠA stipendija studentkinji likovnih umjetnosti iz Banjaluke, Dajani Nedić. Iste godine finansiran je i realizovan video spot rok grupe Eho radar iz Prijedora sa njihovog prvog autorskog albuma.
U toku pandemije, ŠA Fest je pauzirao sa radom, pa su i aktivnosti Fonda bile ograničene. Podržana je realizacija video spota banjalučke grupe Sopot, te obezbijeđeno podrška Festivalu pozorišta „Zlatna vila" u Prijedoru kroz nagradu za najbolju autorsku muziku. Pored donacija, stipendija i finansijske podrške u realizaciji autorskih umjetničkih projekata, podrška se daje i mladim dizajnerima koji kroz praktičan angažman na ŠA Festu uče i rastu. U okviru ŠA ulice koja se održava neposredno pred Festival, pruža se mogućnost neafirmisanim umjetnicima da stanu rame uz rame sa afirmisanim umjetničkim imenima i pokažu svoj autorski rad i talenat na najbolji mogući način, putem art kutka, muzičkog i teatar „stejdža". Fer je napomenuti da su Mikšine kolege sa klase, kao i vajar Bojan Mikulić na prošlom festivalu imali koloniju čije su radove ostavili fondaciji, slično kao i slikar Nikola Zaklan koji ove godine sa prodajnom izložbom nastavlja nesebično da podržava rad Fonda.
 
Na kraju, neobično za današnje kapitalističke okvire, ali organizatori ŠA Festa i njihovi bliski saradnici rade „pro bono" (tj. za dž.). Priznajem da sam principijelno kritikovao taj koncept jer smatram da rad i angažovanje treba i novčano da se valorizuju, barem parcijalno, jer se entuzijazam u nekom trenutku potroši, a do tada treba izgraditi profesionalne mehanizma rada koji su dugoročno održiviji. Možda i nisam u pravu jer su me ŠA-ovci do sada više puta demantovali, a možda se u takvom pristupu i krije magija vitalnosti, posvećenosti i neporecivog uspjeha samog ŠA Festa.
 
Ko zna.
 
Vrijeme će pokazati...

Ognjen Vlačina, 24.05.2022

© 2020 ŠA Team. Sva prava zadržana.